Необходима е ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи

...
Необходима е ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи
Коментари Харесай

Радев с визия за децата и възрастните

Необходима е ясна, всеобхватна и дълготрайна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения на демографските проблеми. Същността на тази визия включва мощна и функционираща стопанска система, претовареност, качествено обучение, качествено и налично опазване на здравето със специфичен акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването в София на двудневната министерска конференция по демографската резистентност " Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за разцвет в свят на бърза демографска смяна ", съобщи БГНЕС.

Държавният глава добави, че през днешния ден сме очевидци на невиждана световна демографска динамичност и доста страни в Европа и Централна Азия, в това число България, са изправени пред предизвикването на застаряването на обществото. Той посочи, че това оказва мощно влияние върху главните системи на обществото - стопанска система, обучение, опазване на здравето и обществена отбрана, само че съобщи, че независимо от неподходящата наклонност, сме длъжни да превърнем провокациите в нови благоприятни условия.

Д-р Наталия Канем, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации и изпълнителен шеф на Фонда на Организация на обединените нации за популацията, от своя страна съобщи, че България е страна на мира.

По думите ѝ демографската смяна е възможност за развенчаване на някои пречки – възрастта и други сходни. Според нея би трябвало да влагаме в хората, които са живи. Това е доста по-важно, в сравнение с да преследваме някаква чудотворна цел. Канем акцентира, че когато на хората се даде власт да разпрострат капацитета си, тогава техните общества ще благоденстват.

„ За мен е голямо наслаждение да бъда в България – страна на мира. Имам удоволствието да открия полемиката във връзка с демографското бъдеще на Европа, Централна Европа. България е сериозен бранител на задачите на демографското развиване. Промяната е причина за безпокойствие. Ниската раждаемост, увеличаващото се население – всичко това ще се отрази на устойчивостта на обществените системи. Демографската смяна от време на време се обрисува като рецесия. Има доста мотиви за угриженост. Демографската рецесия затъмнява нашите благоприятни условия да решаваме проблемите, пред които сме изправени. Имаме една огромна опция да помогнем на по-възрастните да вземат решение проблемите на общността. Нека подтикнем по-възрастните хора да им дадем опция за събаряне на бариерите. Жените да дават своя принос изключително в страните, където те не съставляват обществена мощ. Ние би трябвало да се обърнем към малцинствата, към бежанците и други групи, които са в периферията. Те би трябвало да осъществят цялостния си капацитет. “

Д-р Андреас Еден, изпълнителен секретар на Population Europe, сподели, че продължителността на живота нараства в множеството елементи на Европа.

„ Средно ние също по този начин сме здрави по-дълго, въпреки не и по равно. Раждаемостта не е повишена доста, в някои скандинавски страни тя даже е намаляла. Нашите упования не са толкоз трагични. Застаряващите бейбибумъри в действителност са скъп запас. Трябва да се фокусираме върху това да вършим повече работни места, които са удобни за по-възрастните. Намаляващата работливост в цифровата стопанска система ще компенсира краткотрайното понижаване на популацията заради ниската раждаемост. Трябва да подсигуряваме също по този начин образованието да бъде по-достъпно за младите “, добави той.

Силвия Перел-Левин, ръководител на комитета по застаряването в Женева, съобщи, че демографската резистентност и застаряването вървят ръка за ръка. Според нея застаряването на популацията не е опасност.

„ Много бариери лимитират нашето присъединяване в живота – можем да премахнем тези бариери. Много постоянно решенията се вземат вместо нас, което ни лишава от свободата. Ние сме пълноправни членове на обществото, нашата дума би трябвало да се чува. Нашите права не завършват. Стереотипите за възрастта не би трябвало да се толерират. Законодателството, обвързвано с човешките права, основава едно общество, което включва всички. Все повече възрастни употребяват технологиите. Нека повишим информираността. Нека седнем дружно на масата за обмисляне, за взимане на решения. Инвестирайте в нас, ще видите възвръщаемост “, акцентира Перел-Левин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР